Fotografibloggen

Roliga fotofakta som du förmodligen inte visste

Fotografering är ett stort tidsfördriv och passion för många människor, och det har en rik historia och en ljus framtid. Här är några av de mest intressanta fotofakta som du kanske inte känner till.

Kodak betyder ingenting

Oavsett om du är i fotografivärlden eller inte, har de flesta alla hört namnet Kodak och känner till dess relation till fotografering. Dock är det så att det faktiska ordet betyder ingenting.

Detta är raka motsatsen till många av de stora namnen i branschen. Olympus är till exempel de grekiska gudarnas hem, och Canon betyder en regel, lag eller princip.

George Eastman, som var grundaren av Kodak, skapade namnet för att han gillade ljudet av bokstaven K. På frågan sa han att bokstaven K lät starkt och skapade ett ord runt den.

Det äldsta bevarade fotografiet är nästan 200 år gammalt

Många är säkert omedvetna om att kamera- och fototeknik har funnits så länge, men det har den! Den äldsta bilden togs inte bara för nästan 200 år sedan, utan det tog också nästan 8 timmar att fånga.

Detta berömda foto heter "View From the Window" och togs av Joseph Niepce i Frankrike.

För att få till fotografiet träffade en projicerad bild från ett fönster en sensibiliserad platta, som de sedan använde för att sätta bilden på papper. Mycket jobb för en enkel bild, men ganska mycket historia!

Det första färgfotografiet togs 1861

Det allra första färgfotografiet togs för över 150 år sedan, och vi har kommit långt sedan dess. Den togs genom att lägga upp tre separata filter av rött, blått och grönt, och sedan projicera bilderna på en ljuskänslig platta.

Uppfinnaren och fotografen Thomas Sutton var den som kom på denna process, och han är också krediterad för att vara uppfinnaren av den första SLR-kameran.

Utöver dessa prestationer är han också den som kom med den tidigaste panoramakameran med vidvinkelobjektiv redan 1859.

Världens dyraste kamera såldes för $2 700 000

En av världens äldsta kameror råkar också vara världens dyraste och satte rekord på auktion i Wien.

Kameran, en ultrasällsynt Leica 0-serie nr. 122, tros vara endast en av tre i originalskick i världen. Endast 25 av dessa kameror tillverkades någonsin.

En samlare från Asien är den som köpte kameran och krossade det gamla rekordet för den dyraste kameran som tidigare satts 2012 på 2,16 miljoner dollar.

13 Jan 2023

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev:

Senaste inläggen:

Gilla mig på Facebook:

Facebook